Pospíšilová Monika

Braňany č.p.191
Braňany
435 22
478 618 570 - jídelna (kancelář)
792 331 003 - Pospíšilová Monika

zs.branany.jidelna@seznam.cz

Veřejný dopis

12.05.2010 15:38

Milé děti a rodiče,

pojďme se všichni na chvilku společně zamyslet nad dotovanými produkty, které na naší škole dostáváme. Od ochuceného mléka, džusu, ovocné šťávy, jogurtu a jiných mléčných výrobků až po různé druhy ovoce a zeleniny. Všechny tyto potraviny nám částečně někdo hradí nebo jsou zdarma úplně. Bereme je jako naprostou samozřejmost našeho jídelníčku a v některých případech s nimi i tak zacházíme.

Pití, které dostáváme každé úterý a čtvrtek (střídáme džus a mléko) máme zcela zdarma a to jen díky zdejšímu obecnímu úřadu. Věřte mi, že jsme široko daleko v tomto kraji jediná škola. Samozřejmě pitný režim mají okolní školy také, ale žáci si každou krabičku mléka i džusu musí zaplatit navíc. Stává se, že potom některé děti tyto nápoje neodebírají, protože si to třeba jejich rodiče nemohou ani finančně dovolit. Každá krabička stojí něco mezi 3 - 5,-Kč což se může někomu zdát jako zanedbatelná částka, spočítejme si kolik je to za týden, měsíc nebo celý školní rok? A kolik je to peněz pro celou základní školu? A přesto se ve třídách, po chodbách školy a dokonce jsou někdy vidět i po obci povalují i ještě neotevřené krabičky s nápoji. Co si o tom asi myslí pan starosta a ostatní lidé z obecního zastupitelstva, když cestou domů z práce vidí jak zacházíme s jejich financemi, které pro nás v rozpočtu ušetřili?

Ovoce a zelenina, kterou dostávame, ale bohužel pouze žáci 1. - 5. tříd je také zcela zdarma a to díky Evropské unii a ČR. Jablka, pomeranče, mandarinky, okurky, kiwi, ředkvičky, různé ovocné a zeleninové šťávy a spousta dalších. Nestojí nás to ani korunu a do budoucna to poslouží dobré myšlence. Mělo by nás to naučit konzumovat kromě brambůrků, oplatek a Coca-Coly také něco zdraví prospěšného. Je škoda, že potom slýchám od paní učitelky nebo paní uklizečky, že se ovoce a zelenina válí poházená po třídě. Vždyť ji mohu dát kamarádovi, kterému chutná nebo si ji schovám do tašky pro svoji maminku či tatínka.

Pojďme se pokusit to všichni malinko změnit!

Dotované výrobky nejsou povinnost, ale dobrá vůle lidí, kteří nám všem na ně přispívají. Nenechme to dojít tak daleko, že nakonec nebudeme dostávat zdarma nic, protože si toho neumíme vážit. Prosím Vás "děti" ukažme všem, že se dokážeme chovat k cizím prostředkům zodpovědně, jako by to byly naše vlastní. A zároveň prosím Vás "rodiče", zda by jste o této problematice s dětmi doma také promluvili.

Všem za projevenou i sebemenší snahu věci zlepšit moc děkuji.

Pospíšilová Monika